Browser toolbars

Ik kom ze bijna dagelijks tegen. Sommigen vinden ze ontzettend handig, maar velen beschouwen ze als gruwelijk irritant. Het gaat hier over toolbars in web browsers.

Vaak worden ze per ongeluk geïnstalleerd en voor lief genomen, ook al zitten ze flink in de weg. Vooral de Ask.com, Yahoo en Babylon toolbars zijn de meest voorkomende toolbars. Uit onderzoek blijken deze ook 3 van de meest irritante toolbars te zijn.

In de browsers Internet Explorer, Google Chrome en Mozilla Firefox zijn ondertussen miljoenen add-ons beschikbaar en vele hiervan gedragen zich als malware.

Elke dag worden er ruim 30.000 nieuwe add-ons toegevoegd, waarvan een overgrote 90% als slecht, of zeer slecht wordt beoordeeld. Er zitten natuurlijk ook goede add-ons tussen, maar die zijn voor een andere keer.

De ‘grayware’, of malware met een gebruikersovereenkomst waar ik het over heb gebruikt vaak bepaalde technieken om verwijdering te voorkomen. Denk hier aan het verschil van de naam in de browser en de naam in het configuratiescherm. Makers van de toolbars installeren ook extra Windows services die zogenaamd updates installeren, maar deze services voorkomen het resetten en wijzigen van de startpagina en zoekmachine. Deze dienst zorgt er tevens voor dat de toolbar wordt teruggezet als de gebruiker die verwijdert.

Hoe dit te voorkomen?

Om slechte add-ons en toolbars te voorkomen is het belangrijk alle pagina’s tijdens de installatieprocedure van een programma goed te lezen. Veel van deze toolbars liften mee tijdens de installatie van andere software. “Vink alles uit waarvan je niet weet wat het doet.” In het geval gebruikers alsnog twijfelen krijgen ze advies om een ander programma te gebruiken of even te “Googelen”.