Stockfoto’s – Een must voor Designers

Websites en brochures zijn een product voor een bedrijf en behoren zo persoonlijk mogelijk te zijn. Investeren in een fotograaf voor professioneel beeldmateriaal van eigen producten, gebouwen en mensen is in eerste instantie de nummer 1 aanrader. Zo maak je het geheel herkenbaar en persoonlijk voor de beste herkenning.

Dit houd op een bepaald punt en budget natuurlijk ook op. Bij nieuwsberichten, blogs, bepaalde soort folders en brochures kan stockfotografie een uitkomst bieden.
De prijzen van stockfotografie liggen ver uiteen per aanbieder. Zo zijn er gratis stockfoto websites, kan je elders stockfoto’s kopen vanaf een euro per stuk, en vragen weer andere aanbieders soms tot honderden euro’s per foto. In dit bericht geef ik een overzicht van websites waar je kwalitatief goede foto’s aan kunt schaffen tegen een goede prijs.

Daaronder zal ik ook een serie websites benoemen die gratis stockfoto’s verschaffen.

Stocklogo's

Licentie Stockfoto’s

Zorg er altijd voor dat je rechten hebt om afbeeldingen en foto’s op je website te gebruiken. Het is eerlijk naar de maker van de afbeelding. Bovendien voorkom je dat je juridisch in de problemen komt. Regelmatig horen we van organisaties dat ze een advocaat op zich afgestuurd krijgen omdat ze de eigendomsrechten van foto’s op hun website niet goed geregeld hebben.

Budget: tot €10 per foto
De websites in onderstaande lijst verkopen stockfoto’s die scherp geprijsd zijn. De prijs van de foto is vaak afhankelijk van de grootte waarin je de foto wilt downloaden. Kleine foto’s zijn al te koop vanaf $1. Grotere foto’s kosten maximaal $ 10.
1. Shutterstock (+50 miljoen foto’s; vanaf 5 foto’s voor €39,-)
2. Dreamstime (+30 miljoen foto’s; vanaf 11 credits voor €14,33)
3. 123RF (+37 miljoen foto’s; vanaf 20 credits voor €22,-)
4. Photodune (+4 miljoen foto’s; vanaf €1,- per foto)
5. Depositphotos (+10 miljoen foto’s; vanaf 50 credits voor €48,-)
6. Stockfresh (+4 miljoen; vanaf €1,- per foto)
7. Bigstockphoto (+23 miljoen foto’s; vanaf 10 credits voor €30,-)
8. Fotolia (+37 miljoen foto’s; vanaf 10 credits voor €14,-)
9. CanStockPhoto (+50 miljoen; vanaf 15 credits voor €9,-)

Noot: eigenaren van foto’s verkopen via meerdere van deze websites hun foto’s.
Je kan dezelfde foto op meerdere websites tegenkomen.

Stocklogo's2Budget: vanaf €10
1. iStockphoto (vele miljoenen; vanaf 1 credit voor €9,-)

iStockphoto is één van de bekendse websites die stockfotografie aanbiedt. Ze hebben één van de beste databases met foto’s en afbeeldingen. Inmiddels is iStockphoto onderdeel geworden van Getty Images en is de gemiddelde prijs in afgelopen jaren gestegen. Er zijn nog steeds goedkope afbeeldingen en foto’s beschikbaar, maar je kan soms ook zomaar 30 à 40 euro kwijt zijn voor een afbeelding op webformaat.

2. Thinkstockphoto (vele miljoenen; vanaf 5 downloads voor €39,-)

Deze aanbieder is net als iStockphoto onderdeel van Getty Images. Een afbeelding-pakket van 5 foto’s is verkrijgbaar vanaf € 39. Toch ligt de gemiddelde prijs vaak hoger dan in deze pakketten wordt beschreven.

3. Stocksy (vele miljoenen; per download vanaf €10,-)

Stocksy is in deze lijst de nieuwkomer. De ontwikkelaar van deze service is Bruce Livingstone, de oorspronkelijke oprichter van iStockphoto. De website biedt stockfoto’s aan van €10,- tot €100,- per stuk.

4. Getty Images (vele miljoenen; per download vanaf €10,-)

Getty Images was één van de eerste bedrijven die online foto’s verkocht. Getty Images wordt veel gebruikt door kranten, magazines, etc. Getty Images biedt ook foto’s aan die ingaan op de actualiteit.
Je koopt hier volledig marktgerichte foto’s en betaald dan ook voor type media, gebruiksspecificatie en duur van  het gekozen beeld.

Gratis Stockfoto’s

Natuurlijk zijn er ook websites waar je gratis stockfoto’s kan downloaden. De kwaliteit en hoeveelheid foto’s van dergelijke websites is logischerwijs over het algemeen beduidend lager dan van betaalde stockfoto’s. Voor professioneel gebruik beveel ik het daarom niet snel aan. Maar je hoeft maar net het juweeltje tegen te komen.

Voor een paar euro heb je al snel betere foto’s en een veel grotere keuze. Voor websiteprojecten met weinig tot geen budget, kan ik me toch voorstellen dat gratis stockfoto’s een uitkomst zijn. Daarom in dit hieronder ook een overzicht van betrouwbare gratis websites.

Waarom gratis stockfoto’s?
Voor niets gaat de zon op! Waarom worden stockfoto’s gratis gedeeld?

Soms sponsoren websites voor betaalde stockfoto een gratis stockfoto website. Per zoekopdracht krijg je ook (betere) betaalde resultaten te zien.
Betaalde stockfoto websites bieden een deel van hun collectie gratis aan. Zo word je verleid om een account aan te maken en is de stap naar kopen kleiner geworden.
Fotografen willen uit idealistisch oogpunt hun foto’s gratis aan anderen ter beschikking stellen. Het beschikbaar stellen van foto’s geeft hen bovendien meer bekendheid.

Licentie
Zorg er altijd voor dat je rechten hebt om afbeeldingen en foto’s op je website te gebruiken. Het is eerlijk naar de maker van de afbeelding. Bovendien voorkom je dat je juridisch in de problemen komt. Regelmatig komt het voor dat bedrijven of instanties een advocaat op zich afgestuurd krijgen omdat ze de eigendomsrechten van foto’s op hun website niet goed geregeld hebben.

Gratis stockfoto websites
1. Foter

Foter beweert 228 miljoen gratis stockfoto’s aan te bieden. Natuurlijk heb ik ze niet geteld, dus zal ik maar aannemen dat het waar is. Foter wordt gesponsord door Shutterstock. Voor WordPress websites is er een plugin beschikbaar waarmee vanuit WordPress naar gratis stockfoto’s gezocht kan worden. Aanrader!

2. Stockvault

Stockvault heeft ruim 54.000 foto’s beschikbaar. Ook deze website wordt gesponsord door Shutterstock.

3. Flickr Creative Commons

Flickr is een website waar mensen hun foto’s kunnen bewaren en delen met anderen. Ze kunnen aangeven of de foto door anderen gebruikt mag worden door het aangeven van een licentie. Je kan bij Flickr zoeken naar foto’s die in de Creative Commons licentie vallen en (onder voorwaarden) door anderen kostenloos gebruikt mogen worden. Compflight is een WordPress plugin waarmee je door de Creative Commons foto’s vanuit WordPress kan zoeken.

4. Free Images (voorheen Stock.XCHNG)

Ooit dé toonaangevende website op het gebied van gratis stockfoto’s (+ 410.000 foto’s). De website is onderdeel van Getty Images, maar het lijkt erop dat de website weinig ontwikkelingen doorvoert.

5. RGBStock

RGB Stock wordt gesponsord door Stockfresh en positioneert zich als het alternatief voor SXC. Een groot deel van het team werkt vanuit Nederland. Stockfresh is opgericht door de oprichters van SCX.

6. Freepik

Freepik geprogrammeerde robots verzamelen grafische middelen (foto’s, photoshop- en vectorbestanden) van andere gratis stockfoto websites. De website is gratis omdat ze de zojuist beschreven robots gebruiken. Ook biedt Freepik betaalde korting pakketten aan met zeer uiteenlopende onderdelen. Denk dan aan iconen, patronen, User Interfaces, enz.

7. Dreamstime

Dreamstime verkoopt stockfoto’s en biedt een deel van zijn collectie gratis aan.

8. Fotolia

Fotolia verkoopt stockfoto’s en biedt een deel van zijn collectie (tijdelijk) gratis aan.

9. Imagebase

Imagebase is een website van fotograaf David Niblack die zijn foto’s gratis beschikbaar stelt voor persoonlijk, commercieel en ander gebruik.

Waarom geen Google Images gebruiken?
Google Images is een prachtige bron om naar foto’s te zoeken, maar doordat het niet duidelijk is wat de rechten van de foto’s zijn, is het niet verantwoord om foto’s van Google Images te gebruiken. Als je dit doet