Hé ondernemer! Jij gaat professionaliseren en bent toe aan jouw eigen adres op het internet. Oftewel, je gaat starten met een website.
Over het algemeen hoor of denk je dan: een website starten – waar moet je aan denken? Hier komen vanzelfsprekend wat zaken bij kijken. Dit hoef jij niet alleen te doen, ik kijk graag met je mee.
In deze vlog/blog gaan we samen de 3 belangrijkste zaken doorlopen die je tegenkomt bij het starten van dit project.
een website starten – waar moet je aan denken?
een domeinnaam kiezen
Net zoals jij, maar ook je bedrijf heeft een website een adres. Alleen werkt deze net even iets anders. Het adres voor je website is uitsluitend online te bezoeken en is de link/tekst die mensen in hun browser typen om jouw website te bezoeken.
Dergelijk adres moet makkelijk te onthouden en te vinden zijn, dus het kiezen hiervan kan een flinke valkuil worden in het starten van jouw website.
Er zijn allerlei vragen die je jezelf moet stellen om tot een, voor jou, optimale domeinnaam te komen.
Welke naam wil je de website graag geven; is de naam niet te lang; is de naam niet te moeilijk; wordt de naam geassocieerd met jou; enz. enz.
Zoals je ziet zijn er een aantal dingen waar je rekening mee mag houden bij het kiezen. De meest optimale domeinnamen zijn:
- kort
- eenvoudig
- uniek
- specifiek
- zoekmachinevriendelijk
Met bovenstaande zaken in je achterhoofd moedig je bezoekers en potentiele klanten om je website te bezoeken. Het laatste zorgt ook dat je vindbaar wordt op het internet.
Dit kan dus ook andersom. Is je domeinnaam minder doordacht gekozen, dan ontmoedig je bezoeker en verminder je de vindbaarheid. Ik leg bovenstaande zaken in het kort uit.
1. kort maar krachtig
Hoe korter je domeinnaam, hoe beter
- neem 1 kernwoord van maximaal 10 karakters. bijvoorbeeld bedrijf.nl
- of kies voor een korte ‘zin’. bijvoorbeeld websitemaken.nl
Deze zijn gemakkelijk te onthouden, niet moeilijk uit te spreken en zien er professioneel uit.
2. eenvoud is goud
Jouw onderwerp direct helder met een eenvoudige domeinnaam met:
- het onderwerp in enkelvoud. bijvoorbeeld website.nl
- hoofdletters. bijvoorbeeld WebsiteCox.nl
Bij voorkeur zonder:
- afkortingen. bijvoorbeeld fcweb.nl
- het cijfer 0. Kan wordt verward met de (hoofd-)letter O
- populaire, maar incorrecte spelling
- accenten
- dubbele tekens
Dit voorkomt verwarring en bevorderd leesbaarheid. Minder kans op spel- of typefouten, waardoor je geen bezoekers verliest. Jouw bezoekers weten direct waar je website over gaat.
3. maak het uniek
Als jouw domeinnaam uniek is onthoudt men deze makkelijker. Zorg in je naam bijvoorbeeld voor:
- synoniemen
- taalvarianten
- metaforen, woordspelingen of woordcombinaties
- unieke domeinnaam varianten via een domeinnaam generator
- specifieke vakjargon, als je doelgroep deze begrijpt
Voorkom wel dat je domeinnaam te veel lijkt of te letterlijk slaat op:
- gedeponeerde merken
- bekende nationale of internationale bedrijfsnamen
- dubieuze betekenissen
4. maak het specifiek
Er zijn zogezegd 2 doelgroepen aan domeinnamen: beschrijvende en merkgerechte domeinnamen. Deze zijn natuurlijk te combineren.
Een website starten – waar moet je aan denken? Beantwoord eens de volgende vragen om het voor jezelf makkelijker te maken:
- Welke producten verkoop ik/ welke diensten lever ik?
- Wat is mijn doelgroep?
- Blijf ik lokaal of juist niet?
- Gebruik ik mijn eigen naam als merk of ga ik juist voor een specifieke merknaam voor mijn product/dienst?
Ga voor een beschrijvende domeinnaam als je
- gaat voor een niche markt
- je bezoekers je sneller willen onthouden
- sneller bovenaan in de zoekresultaten wilt komen
- vertrouwen wilt wekken; jij bent die specialist
Ga voor een merkgerichte naam als je
- gegarandeerd wilt zijn van een unieke naam
- het merk, je familie of bedrijfsnaam als domeinnaam wilt
- makkelijker een online merk op wil bouwen
- een sterke merknaam helpt met positieve reviews
- is geschikt voor de lange termijn
Ga voor een combinatie hiervan als je
- de beste combinatie wilt van bovenstaande
- door middel van afwisselen van je merk en beschrijving (of andersom) een nóg sterkere domeinnaam neer kunt zetten
Al het bovenstaande heeft natuurlijk ook zijn nadelen, let op dat je hierin niet te ver gaat om je domeinnaam helder en duidelijk te houden.
5. zoekmachinevriendelijk
Houd rekening met waar je doelgroep naar zoekt. Gebruik daarom eventueel belangrijke zoektermen in je domeinnaam.
Je geeft bezoekers gelijk een indruk van je website en je diensten. Ook help je zoekmachines jouw website te begrijpen.
Waarom? Je domeinnaam verwijst naar je vakgebied en activiteiten en scoort hiermee ook hoger op link- en overzicht pagina’s zoals startpagina.
Die laatste wordt wel steeds minder belangrijk voor zoekmachines.
een website starten – waar moet je aan denken?
wat is een hosting en heb ik er een nodig? 
Je haalt het misschien al uit ’t woord hosting. Het is afgeleid van het Engelse host, wat gastheer betekent. Een hostingpartij voorziet jou van een online ruimte waar jouw website gepubliceerd mag worden. Om online actief te zijn, het zij met een passend email adres of met een website, heb je dus een webhosting nodig. Hierin zijn vele partijen en opties beschikbaar, maar hoe kies jij de partij en het pakket dat het beste past bij jouw wensen?
Houd rekening met zaken als:
- Hoeveel data neemt jouw website in beslag (de ‘fysieke’ ruimte in MB’s of GB’s)
- Hoeveel bezoekers gaat jouw website bekijken, dus data downloaden (dataverkeer)
Sommige partijen bieden pakketten aan zonder datalimiet, waar andere wel een beperkt dataverkeer handhaven. Hierin zal je website niet offline worden gehaald bij overschrijding, maar er kunnen achteraf wel extra kosten in rekening worden gebracht.
Waar let je nog meer op bij het kiezen van een webhosting?
Een vraagstuk blijft altijd, welk serviceniveau je zoekt. Logischerwijs kun je stellen: hoe goedkoper de hosting, des te lager mogen je verwachtingen zijn van de prestaties en support van de hosting partij.
Als je een succesvolle website wilt draaien is een lange downtime (tijd dat jouw website offline is) en andere urgente zaken waardoor je website op serverniveau niet optimaal draait natuurlijk funest.
Elke hosting partij biedt pakketten aan, met elk een andere prijsklasse. Hoe beter de service en aangeboden diensten en hoe sneller de server die jouw website huisvest, des te hoger de uiteindelijke prijs.
Dat is logisch. Hierin moet je gaan bekijken welke hosting en welk pakket bij jouw wensen past. Een hosting moet namelijk ook geen overkill worden, zo behoed je jezelf ook voor te hoge periodieke kosten.
Een hosting is daarom een item dat je niet moet onderschatten. Het verkeerde pakket voor jouw website kan gevolgen hebben als trage laadtijd, weinig tot geen support en aan de andere kant misschien veel te hoge kosten voor eigenschappen die jij helemaal niet gebruikt. Vooral in het belang van een goede SEO (zoekmachinevriendelijkheid) is een goede hosting belangrijk. Dit begint namelijk al op server niveau.
Zo zijn er natuurlijk meer factoren, die ik graag persoonlijk met je doorspreek. Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek.
een website starten – waar moet je aan denken?
de website maken
Je hebt een domeinnaam gekozen die bij jouw past en die goed te onthouden is. Ook is je hoog gevallen op een hostingpartij én pakket dat voldoet aan jouw wensen. Dan komt nu de stap: het maken van je website zelf. Als je bij deze stap bent ga je jezelf afvragen: ga ik dit zelf doen of wil ik dit laten doen? Een website laten maken kan flink wat geld kosten, een webbouwer moet natuurlijk zijn factuur kunnen schrijven. Een alternatief is het zelf bouwen. Want wat je zelf doen is snel terug verdiend, toch? Ik loop kort de voor- en nadelen met je door.
Ik doe het lekker zelf
Je vind ’t misschien een beetje vreemd dat ik als webbouwer jou ga vertellen dat je een website ook zelf kunt bouwen. In tegenstelling tot het uitsluitend uitleggen dat een webbouwer dat voor jou moet kunnen doen. Ik zou je als ondernemer af moeten raden om die ‘doe-het-zelf’ houding aan te nemen, is misschien je eerste gedachte. Mijn insteek is liever eerlijk en transparant.
Zelf bouwen kan realistisch gezien een prima (of soms zelfs een betere) oplossing zijn in plaats van het laten maken.
Tijd over geld
Hierbij houd ik het heel simpel op het feit dat je de investering in eerste instantie niet kunt maken. Het is dus geen keuze in dit geval. Een website vraagt een investering die je als (startende) ondernemer misschien nog niet hebt. Of niet voor een website.
Het is dat niet dat je als ondernemer niet online zichtbaar kunt worden. Je kunt namelijk zelf een website bouwen, met als enige investering jouw eigen tijd.
Zelfs als je een spot goedkope webbouwer tegenkomt moet je jezelf afvragen of op den duur goedkoop niet duurkoop wordt. Hoeveel kwaliteit mag je namelijk verwachten voor dit koopje?
een website starten – waar moet je aan denken? Het hoeft niet te moeilijk te zijn
Jaren geleden was het bouwen van een website een enorm technisch complex verhaal. Vandaag de dag zijn er verschillende doe-het-zelf oplossingen die het makkelijk maakt om een website snel in elkaar te zetten, zonder dat je per se verstand moet hebben van programmeertalen als HTML, CSS, PHP of javascript. Eenvoudige editors helpen je bij het maken van een degelijke pagina, met de inhoud die jij graag terugziet. Let wel dat je hierin alles zelf doet, dus ook het schrijven van je teksten. Je kiest een uiterlijk dat bij de beleving past van jouw bedrijf en je gaat aan de slag. Je zak merken dat de keuze uit templates en andere uiterlijke kenmerken bij de doe-het-zelf oplossingen wat summier zijn, maar je dat niet weerhouden. Het uitzoeken van deze goede oplossingen laat ik wel aan jezelf over .
Pas later uitbesteden
Wanneer je zelf je website maakt hoeft dit natuurlijk geen keuze te zijn voor het leven. Waar je in eerste instantie misschien genoodzaakt bent om een website zelf te bouwen kun je in de toekomst nog altijd kiezen om een nieuwe te laten maken. De redenen die je kunt hebben om een website zelf te maken, om deze daarna (nieuw) te laten maken lopen sterk uiteen, wat helemaal niet erg is.
Af en toe is ’t misschien simpelweg tijd. Eerst had je de tijd om zelf een website te ‘knutselen’, maar nu heb je de agenda vol en ben je liever bezig met ondernemen. Jouw dagelijkse werkzaamheden vragen je aandacht en je hebt geen tijd meer voor het maken van een website. Misschien loop je als ondernemer tegen de grenzen aan van je kennen en kunnen of creativiteit van het maken van een website. Of je loopt tegen de grenzen van de gekozen doe-het-zelf oplossing. In sommige gevallen kom je simpelweg tot de conclusie dat je tijdens het maken denkt “Dit gaat ’t niet worden zo…”. Je website ziet er toch niet uit hoe je hebt gehoopt, is te moeilijk te beheren, het ziet er te amateuristisch uit of je scoort slecht in de zoekmachine resultaten.
Dit kan ervoor zorgen dat je toch de keuze gaat maken om een samenwerking aan te gaan met een professionele webbouwer. Wat ik hierin tof vind is dat jij als ondernemer al ervaring hebt met heb bouwen van een website, waardoor je al goed weet wat je wil. Je neemt uit het doe-het-zelven nuttige kennis en ervaring mee naar mij als webbouwer die ons beiden kan helpen.
een website starten – waar moet je aan denken?
Ik besteed het maken van een website liever uit
Je leest het hierboven, er zijn altijd ondernemers die toch niet optimaal uit de voeten kunnen met een doe-het-zelf oplossing. Met die kennis en ervaring kan ik je ook beschrijven waarom je het laten maken van een website misschien beter uit kunt besteden. In de noemer “een website starten – waar moet je aan denken?” kan dit een overweging zijn die ook voor jou interessant kan blijken.
Je komt tijd tekort
Een optimale situatie voor jou is dat je het razend druk hebt met je onderneming en dat je simpelweg geen tijd hebt om zelf te ‘knutselen’. Offer je dan je waardevolle tijd op aan het zoeken naar een oplossing, het leren om deze oplossing te gebruiken en het daadwerkelijk bouwen? Zoals eerder genoemd kan dit natuurlijk niet het resultaat opleveren wat je had gehoopt.
Ik weet dat dit een flinke valkuil kan zijn voor jou als (startende) ondernemer. Een website laten maken kost natuurlijk geld, maar het hoeft niet heel duur te zijn. Denk er maar eens over na. Hoeveel is jouw tijd waard? Die tijd (dagen/weken) dat je bezig bent met het maken van je eigen website, is deze niet te duur? Investeer je deze tijd niet liever in het uitbaten van je dienst, het verbeteren van je product en het werven van klanten?
Ieder zijn talent
Jij doet wat je doet met je onderneming omdat je daar goed in bent. Daar kun je alleen maar bewondering voor hebben. Jij laat met jouw vakmanschap zien dat je onderneming met succes laat uitbloeien tot een groot succes. Of je nu een meester bent in het bewerken van hout, een volledig restaurant met gemak voorziet van geweldige en smakelijke gerechten of de lekkerste broodjes bakt van jouw omgeving.
Geen van bovenstaande ambachten wordt bewezen door computer kennis. Je hebt deze kennis niet per se nodig om je vak goed uit te oefenen.
Voor bovenstaande ondernemers is een plek achter een bureau sporadisch en merk ik dat een computer slechts bijzaak is. Laat staan dat je met dergelijk machine een volledige website uit de grond gaat stampen.
Is dat een probleem? Nee, helemaal niet zelfs. Ieder heeft zijn talenten. Als je jezelf hierin herkent is het waarschijnlijk een betere keuze om het maken van een website uit te besteden. Hierdoor hoef jij je ook niet te gaan verdiepen in het zelf bouwen van een website.
Onze ICT’er doet het wel
Hier raak ik misschien een gevoelig puntje bij een afdeling in sommige bedrijven. De website laten maken door de systeembeheerder of ICT afdeling van het bedrijf. Dit lijkt immers een aantrekkelijke oplossing. Toch zitten hier wat mogelijke risico’s aan vast.
- De volledige verantwoordelijkheid bij één persoon. Op zich kan dit prima zijn, maar wat als deze persoon ziek is, op vakantie gaat of zelfs uit dienst treedt?
- ICT’ers maken graag dingen zelf. Ze vinden het tof om zich technisch en creatief te uiten in nieuwe oplossingen. Wel gebeurt dit langs de dagelijkse werkzaamheden en moet je jezelf afvragen:
Is het de tijd van de ICT’er waard? Ook een ICT’er moet tijd investeren om het maken van een website te leren (ondanks dat deze persoon er misschien al kaas van heeft gegeten). - Vaak leggen ICT’ers de nadruk op de technische kant. En dat is prima, maar is dat ook de beleving die jouw bedrijf over moet brengen? Wordt er dan ook voldoende gedacht aan design, SEO, inhoud en marketing?
Als je een website onder wilt brengen bij een bepaalde afdeling binnen je bedrijf is dat bij de marketing/communicatie, niet bij een afdeling ICT.
Bovenstaande is niets te nadele van een systeembeheerder of ICT’er. Enige wat ik duidelijk wil maken is wat hierboven ook wordt genoemd: ieder zijn talent.
een website starten – waar moet je aan denken?
Mijn buurjongen/neefje/stagiaire kan dat wel
Voorop gezegd, deze categorie weet vaak meer van het internet dan jou of mij. Dit is ook niet het potentiële probleem.
Wanneer je er voor kiest om je website te laten maken door een jong talent uit je directe omgeving kan dit goedkoop zijn, maar is deze samenwerking ook een zekerheid voor de toekomst?
Wat ik vaak tegenkom bij projecten die gemaakt zijn door deze jonge talenten is:
- Heeft voortaan een vaste baan, dus heeft geen tijd meer
- Vindt het vervelend als we het tijdens bijvoorbeeld verjaardagen hebben over mijn website
- Is afgestudeerd en is een jaar lang aan het backpacken
- Is vertrokken uit de directe omgeving en sindsdien staat de website volledig stil
Al bij al kun je stellen dat de opties zeker aanwezig zijn en zeker niet per definitie afgeraden. Let wel dat er ook een nadeel is bij deze keuzes en dat het vaak beter is om te kiezen voor een professionele webbouwer. Deze wordt voor een stabiele toekomst in jouw website, documenteert belangrijke gegevens van de website zelf en de eventuele hosting/domein informatie wel aangeraden.
Is aan de hand van deze vlog/blog (een website starten – waar moet je aan denken?) jouw interesse gewekt? Vul dan hieronder het formulier in en wij gaan vrijblijvend in gesprek.
Appen, sms’en of bellen
06 1294 2345
Het ziet er naar uit dat je mijn nummer hebt gescoord. Voel je vrij contact op te nemen met vragen, opmerkingen of andere zaken.