Vectory-logoPNG

geen pixels meer

Wanneer vormgeven en drukwerk voor jou geen dagelijkse kost zijn klinken sommige termen je misschien vreemd of apart in de oren (“geen pixels meer” bijvoorbeeld). Dit wil niet zeggen dat je een hele opleiding hoeft te volgen of dat je een expert moet worden voordat je hier mee verder kunt. Wel is het handig dat […]

Deel dit bericht

[ssba-buttons]

Wanneer vormgeven en drukwerk voor jou geen dagelijkse kost zijn klinken sommige termen je misschien vreemd of apart in de oren (“geen pixels meer” bijvoorbeeld). Dit wil niet zeggen dat je een hele opleiding hoeft te volgen of dat je een expert moet worden voordat je hier mee verder kunt. Wel is het handig dat als je bijvoorbeeld drukwerk gaat bestellen, te weten waar je mee te maken gaat krijgen.

 

Wat is het verschil tussen een vector- en een pixel gebaseerde afbeelding?

geen-pixels-meer-vectory-logo

Een afbeelding opgebouwd uit pixels bestaat uit miljoenen kleine minuscule puntjes/blokjes.
Een uit vectoren opgebouwde afbeelding is letterlijk een lijntekening.
Met vectoren zijn fotografische afbeeldingen niet mogelijk.
Pixelafbeeldingen zijn niet oneindig te vergroten zonder kwaliteitsverlies.

PIXELS

geen-pixels-meer-pixel-vector(1)

VECTOR

geen-pixels-meer-pixel-vector(2)

Een aantal soorten bestanden die je tegenkomt op internet zijn:

  •  jpg
  •  bitmap
  •  png
  •  gif

Vectorafbeeldingen worden vaak gebruikt in de reclame wereld. Voor o.a. logo’s en beeldmerken. Deze kunnen namelijk onbeperkt geschaald worden zonder kwaliteitsverlies.

Enkele soorten vectorbestanden zijn:

  •  eps
  •  ai (Adobe Illustrator)
  •  wmf (Windows Metafile)
  •  dwg

 

Als je een vectorafbeelding vergroot blijft het haarscherp – geen pixels meer

Dan maakt het niet uit of je het 2x of 100x vergroot.
Je ziet dat de vector haarscherp blijft na vergroten en dat de pixel afbeelding “pixelig” wordt. Daarom is het verstandig om bijv. een logo of beeldmerk te (laten) ontwerpen in eps (vectoren). Je kunt een eps namelijk heel eenvoudig omzetten naar een jpg voor bijvoorbeeld gebruik op internet.

Als je alleen een pixelbestand, of erger nog, alleen een papieren afbeelding hebt van jouw logo en je wilt het dan laten vergroten, bijv. voor een raambelettering of een grote poster voor een beurs, dan is het verstandig om het logo om te zetten van pixels naar vectoren om kwaliteitsverlies te voorkomen.

 

Vector tracing

Nu zijn er programma’s die pixelafbeeldingen omzetten naar vectoren. Adobe illustrator geeft je bijv. de mogelijkheid om een jpg-bestand om te zetten naar een vector-bestand, dit noemt men “tracing”. Maar het hangt volledig af van de kwaliteit van jouw afbeelding of dit een succes wordt. Hoe groter en duidelijker de pixelafbeelding is, des te makkelijker is het omzetten naar vectoren. Toch wordt het nooit zo mooi als gewoon direct ontwerpen in vectoren.
Jouw logo laten ontwerpen door Vectory? Laten we hier eens over praten.

Met een de betere grafische software kan je een logo gebaseerd op pixels beter nabouwen i.p.v. omzetten voor een beter resultaat.

 

Uitzonderingen bevestigen de regel

Er zijn ontwerpers/kunstenaars die met heel veel tijd en geduld fotografisch mooie afbeeldingen kunnen maken met vectoren, zo mooi dat je vrijwel niet kan zien dat de afbeelding eigenlijk helemaal opgebouwd is uit alleen maar lijnen. Dit moet je zien.

VECTORPORTRET IN LIJNWEERGAVE

blog-uitzondering op de regel(1)

HETZELFDE PORTRET ORIGINELE WEERGAVE

blog-uitzondering op de regel(2)

Ik maak alle producten (met uitzondering van fotografie elementen) in vector vorm. Daarmee zijn de bronbestanden al bijna volledig optimaal voor drukwerk. Dat scheelt tijd en geld bij de drukkerij. Dat scheelt. Voor mij geld dus:

geen pixels meer!

 

Heb jij aan de hand van deze blog vragen, of wil jij vrijblijvend in gesprek om jouw visuele identiteit om te zetten naar een vector serie? Neem contact op en wij gaan samen in gesprek.

Appen, sms’en of bellen

06 1294 2345

Het ziet er naar uit dat je mijn nummer hebt gescoord. Voel je vrij contact op te nemen met vragen, opmerkingen of andere zaken.

Heb ik je nu nieuwsgierig gemaakt?

Natuurlijk ga ik graag met jou aan tafel voor een mogelijke samenwerking.
Reageer snel en wij gaan samen aan de slag tijdens een vrijblijvend gesprek onder het genot van een kop koffie!

Vectory-Frank-Cox-10

Frank Cox

Jouw vorgmgever/webdesigner

Jij wilt meer berichten zien…