Als ondernemer heb je natuurlijk een website. Dit is de mooie, maar ook praktische digitale introductie naar jouw doelgroep. Eerste indrukken zijn ook hier van groot belang. Toch ben jij als ondernemer graag bezig met wat jij tof vindt; je vak uitoefenen! Dan is een website een bijzaak waar je je niet al te lang mee bezig moet houden. Voorheen was een website qua beheer en veiligheid alleen voor een webbouwer toegankelijk. Je moest immers in de broncode gaan werken, wat al snel fout kan gaan voor mensen die hier geen kaas van hebben gegeten. Tegenwoordig is een website zo goed als ondenkbaar zonder een CMS. Ik proef bij jou de vraag: wat is een CMS?
wat is een cms? Content Management Systeem
Een CMS (oftewel Content Management Systeem) is een systeem dat ervoor zorgt dat jij als ondernemer je eigen website eenvoudig kunt beheren. Met een CMS krijgt jouw website een ‘achterkant’ wat je als controlepaneel gebruikt. Van hieruit kun je zelf jouw website beheren en aanpassen, zonder dat je kennis nodig hebt van verschillende programmeertalen. Handig hé?
Waarom een CMS?
Zonder een CMS ben jij als eigenaar van een website altijd afhankelijk van een webbouwer, voor élke.. kleine.. wijziging.
Je bent binnen je bedrijf of organisatie immers niet gegarandeerd van iemand met programmeerkennis. Als je website voorzien is van een CMS kan, uiteraard met een beknopte uitleg, iedereen aan de slag met het beheren en bijhouden van de website. Dit komt vooral van pas al je website met regelmaat geactualiseerd dient te worden. Bijvoorbeeld in de vorm van nieuwsberichten.
Pro’s en verschillen in CMS’en
Er is een scala aan CMS’en beschikbaar om een website in te maken. En jij kunt dit zelf op eigen houtje! Ik voorzie je via mijn vlogs en blog regelmatig van tips en trucs in de noemer websites. Natuurlijk heb je dan kennis nodig van het CMS in kwestie en er komt stiekem meer bij kijken dan je misschien in de gaten hebt, daar komt een webdesigner bij kijken. Diegene neemt dit allemaal uit handen en zorgt voor een compleet plaatje waarmee jij online kunt. Dan neem jij, of iemand uit je team het stokje over om de website actueel en correct te houden. Natuurlijk kan dit met meerdere gebruikers. Elke gebruiker kan worden voorzien van bepaalde rechten/niveaus, waarmee diegene enkel toegang heeft tot relevante onderdelen van de website. Onwijs makkelijk en bovendien veilig! Als je kiest voor een CMS dan kies je voor overzicht en controle. Ook zorgt het ervoor dat je website eenvoudig te onderhouden is. Dit alles na een beknopte uitleg! Enorm eenvoudig…
Natuurlijk ga ik graag met jou aan tafel voor een mogelijk project. Reageer snel en ik ga aan de slag met een vrijblijvende offerte. Deze kunnen we eventueel bespreken onder het genot van een kop koffie!
Wat zijn de verschillen?
Hieronder heb ik in het kort een aantal bekende CMS’en opgesomd met een beknopte beschrijving:
- WordPress
Het bekendste CMS anno 2022. Ongeveer 65% van alle websites met een CMS draait op WordPress. Als je voor dit CMS kiest ben je voorzien van een enorm flexibele en gebruiksvriendelijke ‘achterkant’ wat makkelijk uit te breiden en te personaliseren is met verschillende plug-ins en thema’s. Ik maak met mijn onderneming bijna uitsluitend gebruik van dit plaatje, omdat het na opleveren zo goed te gebruiken is door jou, de ondernemer zelf. Na korte uitleg en even oefenen weet jij precies wat je moet doen om dit CMS te beheren en onderhouden. - Drupal
Een open-source CMS. Drupal werkt op plug-ins (in dit CMS modules genoemd), wat het een soort technisch/digitaal lego maakt. Je bouwt je website op uit modules, die elkaar onderling nodig hebben. Dit lijkt op het eerste gezicht een heel aangaan, maar het feit dat het hier om een open-source CMS gaat maakt dit enorm flexibel. Je hebt een scala aan gebruikers die in de bron kunnen om vraagstukken op te lossen. Ook helpt het CMS jou als je een module installeert. Het meldt zich vanzelf als deze meer nodig heeft, of als het niet samen kan. - Joomla
Een voorheen grote speler als CMS zijnde, maar heeft de laatste jaren helaas in moeten leveren. Een redelijk ingewikkeld, omslachtige ‘achterkant’, wat het geschikter maakt voor grote, ingewikkelde websites. Voor de kleine ondernemer zijn hierin standaard te veel opties aanwezig om het aantrekkelijk te maken voor compacte websites. Jammer genoeg heeft de maker weinig gedaan aan een USP, wat er voor heeft gezorgd dat veel webbouwers op zoek zijn gegaan naar een geschikter platform.
Wat heb ik nodig voor een CMS?
Als jij aan de slag wilt gaan met een CMS, of je wil een webbouwer deze opdracht geven, dan zijn er een klein aantal minimale eisen. Houdt bijvoorbeeld rekening met een webhosting pakket met voldoende schijfruimte, mogelijkheid tot het maken van databases en ondersteuning van een programmeertaal als PHP. Heb jij moeite met kiezen, twijfels of heb je een extra set ogen nodig voor bovenstaande? Ik help je graag op weg.
Appen, sms’en of bellen
06 1294 2345
Het ziet er naar uit dat je mijn nummer hebt gescoord. Voel je vrij contact op te nemen met vragen, opmerkingen of andere zaken.